6 výhod plánovania jedál

6 hlavných dôvodov, ktoré Vás presvedčia plánovať si stravu.

 

Plánovanie jedál má niekoľko výhod, ktoré umožňujú zbaviť sa nadbytočných kíl a celkovo pozitívne vplývajú na naše zdravie.

 

 

Premýšľať každý deň nad tým čo navariť na obed a na večeru môže byť stresujúce. Musieť chodiť každý druhý deň do obchodu pretože nemáme v chladničke potrebné potraviny je časovo náročné a vyčerpávajúce. Naopak, keď máme plán dáva nám to pocit organizovanostišetrí nám to drahocenný čas. Vedieť čo budeme jesť, kedy to budeme jesť, ako dlho budeme variť a hlavne, že všetky potrebné ingrediencie máme v chladničke, nám vie zjednodušiť život aj urýchliť chudnutie.

 

Ak sa snažíme schudnúť alebo zlepšiť naše stravovacie návyky, plánovanie jedál je výborné a riešenie mnohých problémov. Tento krok nám môže spríjemniť a výrazne zjednodušiť dosahovanie želaných výsledkov.

 

1. Dobrý plán = dobré výsledky

 

Ako tvrdí známa anglická fráza, keď zlyháme v plánovaní, plánujeme zlyhať.  Táto fráza platí aj pre zdravé stravovanie a chudnutie. Plánovanie jedál, totiž výrazne zvyšuje našu šancu na úspech v chudnutí, nakoľko výrazne zvyšuje pravdepodobnosť, že keď na nás príde hlad, siahneme po zdravej variante.

 

2. Zdravé jedlá

 

Takmer každý z nás pozná ten pocit, keď sme hladní a máme chuť zjesť úplne všetko čo vídme a to, čo najrýchlejšie. Častokrát v takejto situácií siahame po nezdravých možnostiach v podobe vysoko-kalorických, rýchlych a výrazne spracovaných jedál. Práve s týmito situáciami sa potom spája márna snaha o zníženie telesnej hmotnosti.

 

Plánovanie jedál výrazne zníži pravdepodobnosť, že budeme mať po ruke zdravé jedlo. Keď dodržiavame určitý stravovací plán, v ideálnom prípade totiž obsahuje týždenné nákupné zoznamy, na základe ktorých nakupujeme jedlo na celý týždeň. To nám nie len ušetrí peniaze, ale aj zabezpečí, že si domov nakúpime hlavne zdravé potraviny a tie nezdravé necháme v regáloch.

 

Takisto, ak dodržiavame jedálniček, pri správnom vyhotovení na základe našich potrieb, takýto jedálniček výrazne obmedzí návaly nekontrolovateľného hladu. Pri plánovaní jedál totiž máme jedlá rozvrhnuté tak, aby sme boli nasýtený a naše telo malo všetko čo potrebuje. Vyhneme sa tak aj nekontrolovateľným chutiam na sladké, večernému prejedaniu a iným príznakom nesprávne rozvrhnutého stravovacieho režimu.  

 

3. Zdravé porcie

 

S tým súvisí ďalšia výhoda, ktorou je kontrola nad porciami. Pri plánovaní jedál, vieme presne koľko čoho potrebujeme denne prijať a máme omnoho reálnejšiu predstavu o tom, koľko toho za deň zjeme. To nám umožňuje obmedziť tendencie k prejedaniu alebo podjedaniu.

 

4. Ušetríme čas

 

Aj keď sa môže zdať, že plánovanie a príprava jedál vopred je časovo-náročná aktivita, opak je pravdou. Namiesto vystávania pred chladničkou, rozmýšľania čo budeme dnes jesť a nákupov na poslednú chvíľu, kedy do košíka hodíme všetko na čo máme práve chuť, plánovanie jedál nám ušetrí množstvo času. Všetky suroviny čo potrebujeme máme v chladničke, jedla si pripravíme za pár minút a nestrácame čas vymýšľaním receptov.

 

Plánovanie stravy nám mimo toho pomôže ušetriť čas aj pri samotnom nakupovaní, kedže presne vieme čo potrebujeme.

 

5. Ušetríme peniaze

 

Jedálniček, ktorý nám naplánuje zdravú stravu na určité obdobie, je výborným spôsobom ako ušetriť peniaze.

 

Koľkokrát sa Vám stalo, že si unavený na konci dňa po práci uvedomíte, že neviete čo budete jesť na večeru? Mnohokrát si v takejto situácií povieme, že nemáme energiu na vymýšľanie jedla, nákup a varenie a jednoducho si objednáme jedlo z najbližšej reštaurácie. Plánovanie jedál na týždeň dokáže tak výrazne obmedziť naše výdavky na reštaurácie, ktoré nie sú malé.

 

Ďalej sa nám zníži aj cena nákupov. Plánovanie jedál totiž umožňuje nakúpiť raz za týždeň iba veci, ktoré potrebujeme a vo väčšom množstve, čo nám môže pomôcť ušetriť.

 

Takisto, keď máme k dispozícií nákupný zoznam, zvyšuje to našu pravdepodobnosť, že nakúpime to, čo je v ňom napísané a obmedzí to impulzívne rozhodovanie, ktoré dokáže výrazne znížiť finálnu sumu na nákupnom bločku.

 

6. Obmedzíme vyhadzovanie jedla

 

Veľmi pozitívnym benefitom plánovania jedál je to, že je väčšia pravdepodobnosť, že spotrebujeme to, čo nakúpime. Keď každá potravina má svoj význam v kuchyni, nemusíme sa báť, že sa potraviny nespotrebujeme a budeme ich musieť vyhadzovať.

  

Či už varíme len pre seba alebo pre celú rodinu, plánovanie jedál má určite zmysel.

 

Jedálniček a plánovanie jedál s mojavyzva.sk

 

Pokiaľ neviete aké jedlá máte jesť, aby ste dosahovali výsledky a nechce sa Vám vymýšlať recepty a písať nákupné zoznamy, náš jedálniček na 60 dní, Vám môže pomôcť využívať benefity plánovania stravy bez investovania množstva času na plánovanie. 

 

Náš e-book Jedálniček na mieru na 60 dní ,obsahuje chutné, rýchle a jednoduché recepty, týždenné nákupné zoznamy potravín, vzorový jedálniček na 60 dní a tie najdôležitejšie informácie o tom, ako zdravo jesť.

 

 

Späť do obchodu